Bohema

Historie skupiny Bohema se nezačala psát až v roce 1992, ale v podstatě už o rok dříve. V roce 1991 si totiž Tomáš Balon pořídil svou vlastní Amigu 500. Nejdříve si na ní jen hrál, ale postupem času se mu zalíbil program Deluxe Paint a tak začal dle různých předloh malovat své vlastní obrázky. A tak vznikly první obrázky jako Terminátor nebo Freddy Krueger. Časem ho začal navštěvovat Nejedlý Vladimír, který rád skládal hudbu na svých elektronických klávesách. Ten si později pořídil i vlastní Amigu, aby tak mohl skládat vlastní hudbu.

Netrvalo dlouho a oba si vymysleli své přezdívky. Tomáš Balon si zvolil přezdívku Tomba a Vladimír Nejedlý si začal říkat Dr.Walter podle Dr.Awesoma ze skupiny Crusaders. Byl totiž naprosto unesen z jejich musicdisku Bacteria. Časem se k nim přidal ještě coder Mr.Youza (Placatka Jiří), který se věnoval programování v assembleru.

Všichni tři pak společně založili skupinu a nazvali jí Bohema. V té době bylo hodně oblíbené demo Megademo 2 od skupiny Budbrain, které mělo vliv i na jejich pozdější tvorbu (Decay) a tak se rozhodli udělat své první demo, které nazvali Amiga Smile. Hudbu, modul nazvaný Experience a mramorový ekvalizer dodal Dr.Walter (Nejedlý Vladimír), grafiku smějící se Amigy a obrázek Freda Kruegera namaloval Tomba (Balon Tomáš) a celý kód je prací Mr. Youzy (Placatka Jiří). Demo bylo vytvořeno na A500.

Na jaře 1993 se konalo jedno z nejlegendárnějších Resetkání v Brně, na kterém se objevila kompletní Bohema, včetně její pražské části. Tedy Roxton (Rott Daniel) a Crash (Němec Jindřich). Na této akci uvedli své druhé demo Decay, jako nostalgickou vzpomínku na rozdělení Československa. Jako třešnička na dortu se objeví ve scroll textu zmínka o novém diskmagu Phaser, který měla Bohema začít vydávat, nicméně k tomu nikdy nedošlo.

Pár měsíců po jarním Resetkání se konalo další, podzimní a Bohema uvedla jedno ze svých nejlepších dem a tím je dozajista ČT1, se kterým tam vyhrála. A jak se jde dozvědět ze scroll textu, tak jako coder se zde představil Roxton (Root Daniel). Crash (Němec Jindřich) byl totiž líný, grafiku vytvořil Tomba (Balon Tomáš) a pomáhal mu s ní Radek Čermák (Master Crank) a hudbu jak jinak, složil Dr.Walter (Nejedlý Vladimír).

Bohema se nakonec rozpadla ale její silné jádro a několik dalších lidí zformovalo skupinu Agony.

You have no rights to post comments