ANTIK

Slovenská skupina pocházející přímo z Košic. Začínali původně na počítači ZX-81, ještě pod původním názvem ANTIK 68. Teprve po nějaké době přešli na Commodore 64 až se nakonec zaměřili hlavně na Amigu. Činnost na Amiga scéně se datuje už od roku 1988, kdy změnili svůj název jen na ANTIK (název odvodili od slova antikomunisti).

Za svou existenci uvedli pouze jedno demo, které však bylo po hudební i programátorské stránce značně vyspělé. Grafika trochu pokulhávala, ale celkově demo budilo zaslouženou pozornost. Bohužel, se mi ho nepodařilo sehnat.

V roce 1988 z recese nasamplovali projev Miloše Jakeše (KSČ) a Bendy vytvořil v soundtrackeru modul, který obsahoval mix z jeho projevu. Tento modul se jmenoval "Čistá Psychiatria". Slova "čistá psychiatria" tehdy nasamploval přímo Igor Kolla. Byl to skvělý underground, který ve své době oběhl celé Košice a podle ohlasů se dostal dokonce i ještě dále.

Postupem času se skupina zaměřila na komerční tvorbu softwaru. Pracovali například na textovém editoru Teddy, video a audio digitizéru (který měl být distribuován po celé Evropě). Pracovali také na dvou hrách - Pischczorcy (piškvorky) a Exploding Atoms.

Igor Kolla však v roce 1990 (ještě jako vysokoškolák) narazil na příležitost, která byla prvním krokem k úžasné příležitosti. V té době Košické studio tehdejší Slovenské televize vyhlásilo požadavek na přípravu zařízení, které by dokázalo mixovat obraz s datovými informacemi. Se spolužáky se do toho hned pustili, ale brzy je z televize upozornili na to, že na to by si měli raději založit firmu. Tehdy ještě jako 19-letý kluk netušil, že z malého projektu nakonec vybuduje obří firmu Antik Telecom, která bude nabízet své služby a vytvářet technologické řešení nejen pro města na Slovensku, ale i ve Vietnamu, či na Novém Zélandu. Dodnes u firmy Antik Telecom pracuje i Miroslav Antal jako vedoucí oddělení optických sítí,

You have no rights to post comments